Ensidig handel och global oligopol

Det mesta, som har med ekonomiska påståenden att göra, går att bevisa ganska lätt, tror de flesta. Ekonomi är alltid kopplat till materiella tillgångar, men deras abstrakta värde krånglar till det ordentlig. Ytterst få har den sällsynta förmågan att se ekonomi ur ett globalt perspektiv och få en trovärdig och logiskt hållbar helhetsbild.

För att börja rätt i den ekonomiska upplysningen bör man se denna pedagogiska flash film som bygger på offentliga historiska fakta. Den är skapat av en mycket härlig människa som jag talades vid när jag översatte filmen på bulgariska, och en av mina vänner – på svenska 2007. Filmskaparen Paul Grignon förklarar hur ett penningsystem som bygger på skuld fungerar.

Om man undersöker vidare hur de internationella finanserna fungerar, så är det genom tydligt att en liten finansiell adel kontrollerar de globala finanserna genom att kontrollera den nödvändiga andelen aktier inom betydelsefulla industrier (vilket jag kallar för global oligopol – privat monopol i händerna på få industrialister och bank-oligarker). Genom internationella överenskommelser som SWIFT och BIS, samt världsbanken skuldsätter man nationer och dess riksbanker, respektive befolkningen.

https://www.scribd.com/presentation/185715708/Brief-History-of-International-Banking

quote-let-me-issue-and-control-a-nation-s-money-and-i-care-not-who-writes-the-laws-mayer-amschel-rothschild-52-74-71

Detta är kunskapsgrunden som går vidare till dagens tekniska och vetenskapliga utveckling som skall utveckla ett nytt global ekonomiskt system – en global hi-tech eko-fascism för folkmassorna som bygger på denna oligopol som jag nämnde tidigare. Det finns en fantastisk webb-portal för artiklar med oberoende vetenskap och granskande journalistik som upplyser hur den agendan drivs på global nivå.

https://www.globalresearch.ca

Utan oligopol i framtiden kan man inte kontrollera marknaden och all makt handlar om kontroll. Statsstyrande och oligarker samarbetar via FNs (Unated Nations) avtal om hållbar utveckling (som bestämmer hur befolkningen skall leva och bete sig), G20/G7, OECD och OPEC mötena (för att oligarkerna skall strukturera sin kontroll över de globala energiresurserna), och World Economic Forum (där oligarker och politiker träffas och bestämmer hur tekniken skall användas för att målen skall uppnås). En bra artikel om vad det rör sig i industrielitens huvud är personer som uttalar sig inom dessa organisationer. Ordföranden Klaus Schwab (googla hans uttalanden) är alltid steget före och på något märkligt sätt vet han vad som skall hända framöver:

http://pharos.stiftelsen-pharos.org/shaping-the-fourth-industrial-revolution/

En annan utmärkt artikel som visar hur deras framtidsvision ser ut:

https://www.breakit.se/artikel/4991/internetgurun-inga-svenskar-kommer-bo-pa-landet-i-framtiden

Jag övertygades att det finns stora planer bakom projekt som EU, som inte alls är vad det ser ut att vara, när flera av mina vänner och arbetsgivare inom handel och produktion gick i konkurs, och processen slutar aldrig – processen där rovdjurskapitalismen döljer sig bakom en socialistisk regelverk som gynnar de stora och krossar de små. Människor med bra produkter, driv och talang som blev utkonkurrerade av globala korporationer med resurser större än en nations finansreserv och BNP finns för många av. Hur många känner du? Jag skall ge några enkla exempel.

I varje galleria i Sverige, som ingår i fastighetsbolag ägda av några få i landet, är hyrorna så höga att mindre företag saknar den bufferten i sin budget för att klara av några månader med sämre omsättning, medan koncerner som Axelsson-Jonson äger de flesta butikerna i ett handelscentrum i Sverige. Allt från matproduktion och matdistribution (Axfood och Martin & Servera), till klädesätten som Åhlens, Sveriges största kosmetikakedja Kicks, och Mekonomen som är också störst i landet och du är antigen med oss eller emot oss (som J. D. Rockefeller sade en gång), datajätten Dustin och multi-maktmaskinen Novax. Undrar hur mycket av en svensk familjs inkomster hamnar i slutet på månaden i Axelsson-Jonsons fickor, efter alla skulder till Wallenbergs finansinstitutioner är avdragna? Dessa familjer är ett exempel som ingår i den lokala industrielitens krets. De har resurser att påverka media, politiska beslut och forskning via stiftelser. De mosar alla sina konkurrenter och kan forma samhället. Bonnier är en till familj med makt att vända utvecklingen i ett land då de innehar monopol av media, bokförlag, tidningar, utbildningslitteratur. Varje land har sådana oligarker som har ett stort intresse av att upprätthålla sin oligopol (privata monopol). Så länge ingen uppmärksammar deras ägande och upplyser om hur ekonomisk makt fungerar, kan de driva utvecklingen i sitt eget intresse. Varför tror någon att de skulle önska allmänheten äkta välstånd och välmående? Skulle det vara bra för deras makt?

Jag såg hur mina vänner fick lägga ner sina verksamheter både i Sverige och Bulgarien när de stora galleriorna öppnade. Små matproducenter och handlare ersattes av tyska kedjor som Kaufland, Lidl, Billa och Willys. Numera har Tyska oligarker (ofta adelsmän sedan urminnes tid) monopol på mathandeln i Bulgarien, medan EUs marknad förblev stängd för våra produkters export. De små producenterna kunde aldrig leva upp till EUs krav som är skrivna av storföretagens lobbyister. De stora handlarna har också centraliserad inköp med egna enorma krav på galet låga inköpspriser som får mindre bönder och matproducenter att lägga ner sina verksamheter. Detta gäller alla branscher. Konsumenterna är i sin majoritet helt styrda av reklam och märkesfixering. Som konsument är det få som handlar med hjärta och omtanke för sina lokala medmänniskor. Jag kommer ihåg när mina vänner sålde ut sitt lager, gick i konkurs, bröt ihop psykiskt, att kunderna prutade på rea-priserna och betedde sig som gamar över lik. Den nya eko-trenden kommer också följa samma öde – det kommer att tas över oligarkerna. De som inte säljer sin verksamhet eller ansluter sig som franchiser kommer att konkureras ut.

När Sovjetblocket föll med de globala oligarkernas marionetter som M. Tatchers, R. Reagans och Gorbachovs hjälp, så drabbades många av länderna av rent utav svält och hyperinflationer. Men tro mig eller ej, så finns det ordning i kaoset (ordo ab chao). Oligarkerna (en del f.d. ledare i kommunistregimen och deras släktingar) såg till att när planekonomin lades ner, kunde de roffa åt sig alla resurser. Ekonomin och produktionen stannade och folk kunde inget göra längre. Där insåg jag att när Babylon faller är det inte den lilla människans fel, för de flesta gjorde rätt för sig. Om vi alla är resursen som driver samhället framåt och jobbar idag med samma insats som igår, hur kunde systemet falla över natten? Till slut förstod jag att kalla krigets uppdelning mellan öst och väst har varit ett experiment att jämföra två olika system tills de globala oligarkerna hittar det bästa sättet att kontrollera folkmassorna och utvecklingen. Det har varit en övergångsperiod med inplanerat slut. Med kaoset i f.d. Sovjetblocket omfördelades makten där de små länderna fick ändå ansluta sig till den ene eller andra unionen, alla drivna av samma oligopol. De som inte lyder oligarkernas regelverk genom att hitta på egna regler kan råka ut för kriser och krig liksom Grekland, Ukraina, Serbien. Oligarkerna har talat mycket om nyliberalism och frimarknad via sina politiska knähundar. Fri företagsamhet kan dock inte existera om man successivt avskaffar lagstiftningar som skyddar de inhemska små producenternas intressen. Man avreglerar marknaden så att the fittest may survive. Men vilka är det? Vilka har tillgång till resurserna och kontrollerar dem. När Apoteket privatiserades hur många av dina bekanta kunde ta en bita av den nya marknadens kaka? Bara stora franchising korporationer där vanlig folk förblev anställda, men bytte arbetsgivare. Det är mycket att ifrågasätta med den fria marknaden som är fri för få, och otillgänglig för de flesta. Gör det! Varje dag.

Annonser

11 reaktioner på ”Ensidig handel och global oligopol

  1. Att flytta ifrån sitt hemland och jämföra olika maktstrukturer ger ett annat perspektiv. Vi är skyldiga att berätta för att folk skall börja ifrågasätta systemet med dessa megalomaniska union-projekt. Imperium är aldrig bra för folket. Jag skriver nu hemifrån, i Bulgarien, där överflödet av GMO-mjölkprodukter från väst och frånvaron av inhemsk mjölkproduktion är oroväckande. Om det vore bara det… Det finns motstånd och det glädjer mig. Ett folk, som inte har nära till makten och inte kan kontrollera sin matproduktion, är sårbar – lätt att svälta. Omedvetenheten är som ormen som äter sin egen svans.

   Gilla

 1. Stella, jag håller med om mycket av det du säger. Jag har studerat utvecklingen i många år och det har Lars Bern också gjort. En känd ekonom sade att ekonomi handlar om sunt förnuft och det har du.

  Thomas Franzen har en artikel om den nya skuldbördan i Dn eller Svd. Han talar annorlunda nu än förr. Det gäller också några andra ekonomer. Riksbankens politik kritiseras. Det kunde han inte säga när han var i karriären.

  Ivan tog mig till din blogg. Ursäkta om jag inte svarar direkt, det är svårt att vara spridd på flera bloggar.

  Jag har tidigare fått rappporter från Bulgarien och vet vad som hände Östeuropa.

  Gilla

  1. Tack för dina insikter!

   Lars Bern besitter mycket värdefull kunskap även om hans artiklar ibland hamnar i dikotomin öst mot väst med allt för okritisk analys vad det gäller diktatorn Putin.

   Monopol är aldrig bra privat eller statlig. När makt centraliseras för långt bort från människan faller illusionen om demokrati.

   Jag känner inte till Franzen, ärligt talat. Det är vanligt att sätta egna karriären före sanningen, då det siste kan ställa till det ordentligt. En för sent talat sanning är dock bättre än en livslång lögn.

   Den nya ekonomiska modellen skall bygga på obetalbara skulder då äganderätten är tänkt att avskaffas indirekt – genom samarbete mellan staten och kapitalet – beskattning plus bankskulder.

   https://100777.com/nwo/barbarians#48

   Gilla

   1. Du skrev klokt om ekonomi. Storpolitiken vill jag helst undvika på din blogg. Vi har olika åsikter om president Putin, men det är inget problem. Så är det med oss människor.

    Jag fick den första rapporten om Bulgariens situation 2004. Den och andra rapporter fick mig att upptäcka hur mycket det svenska folket inte har fått veta. Jag började studera DDR, Polen och Tjeckien t.ex.

    En känd ekonom sade att vanligt folk utan ekonomisk utbildning ofta förstod ekonomi bättre än många ekonomer. Det är också min uppfattning. Vi är lurade och har varit det länge.

    Ett monopol kontrollerar ensamt en marknad. Vi har oligopol när ett fåtal aktörer gör det. Båda är dåliga, men monopolet är värst. Ekonomerna talar om många små aktörer, men det är bara prat. De tror mera på storföretagen och bankerna när de är i karriären.

    Jag ser att du är kristen och glädjer mig. Vi tänker lite olika där också, men så får det gärna vara. Det är inget problem.

    Gilla

   2. Den ekonomin som det talas om med många små aktörer är mest en neofeodalism. Namnet skrämmer, men om man tittar historiskt på strukturen av ett feodalt system, så ser man alla avgörande likheter. De så kallade små aktörer är underleverantörer till de stora och tendensen är att arbetare skall vara egna företagare (alltså inga rättigheter på arbetsmarknaden) och finansadelns verksamheter är så stora att ingen konkurrens kan växa emot dem. Så oavsett om Exxon har ensam kontroll över oljan eller så har Exxons f.d. vd Rex Tillerson (via Trump) kommit överens på G7/OPEC med herr Putin och den Saudiske kungen att tillsammans styra den viktiga resursen, så kommer de vanliga människorna i Mellanöstern fortfarande att inte kunna ta del av sina naturresurser. De få ovannämnda kommer fortfarande att bestämma vad miljarder skall betala för komma till jobbet.

    Ekonomi ha alltid intresserad mig. Problemet är manipulationerna. Till skillnad av en gång i tiden då feodalismen var inte industrialiserad, så har dagens elit en mycket mindre behov av människor då maskinerna kan ersätta en stor del av de enkla arbeten.

    Vid den sovjetiska invasionen 1944 stals Bulgariens statsarkiv. Den är i Moskva och ingen har tillgång till den. Landets historia är där 1886-1944. Vår president bad Putin på ett möte att återge vår statsarkiv så att historiker kan arbeta med korrekta fakta. Putins svar var ”Glöm det. Det är krigsbyte.” Det kan inte komma människor som innehar samvete från en organisation som KGB där Putin är utbildat. Oavsett vilket lands säkerhetstjänst man kommer ifrån. De är alla ett rekryteringsorgan för psykopater.

    Jag har märkt att det är något kontroversiellt att vara kristen idag. Folk tar avstånd i rädsla att bli moraliserade. Jag är öppen med min religion för att värderingarna man står för är grundläggande för alla typer av relationer.

    Du får gärna diskutera storpolitiken här. Jag är nyfiken på varför folk resonerar på ett visst sätt. Man får inte glömma att imperialismen har många och olika ansikten. Oftast bygger på en psykopatisk manipulation om skydd, hjälp och hot. Den typen av internationella relationer har alltid fascinerat mig, då en normal människa bör se möjligheter för en mindre paranoid kommunikation.

    Gilla

 2. Svar till: stellatormanoff skriver:
  april 10, 2018 kl. 5:13 f m

  Stella, Prags skatter befinner sig i Sverige och Uk vill inte lämna ut krigsbyte. Greker och andra är arga.

  President Putin arbetade på KGBs utlandsavdelning eftersom han var bland de bästa. Han förtryckte inte en enda människa i Sovjetunionen. Under kodnamnet Platov vad han i DDR för att studera Nato. Jag har inget förtroende för gamla KGB med tydligt förtryck där hemma och Sovjetunionen gjorde ofta fel.

  Jag skulle inte gilla Vladimir (Valdemar) Vladimirovitj Putin om jag inte hade studerat honom i flera år. Jag ser honom som en man som vill att allt ska ske enligt lagen och han är inte krigisk. Han är troende kristen och har själasörjare i ett kloster.

  Ryssland behöver decennier för att komma tllbaka och det gäller också Bulgarien. Västerlandet kan inte lösa Rysslands och Östeuropas problem.
  Slaver, ungrare och andra missförstås hela tiden. Länderna behöver var sin Gustav Wasa.

  Tack att du förstår sagornas betydelse. Utan dem skulle jag inte ha varit den jag är idag och inte mina barn heller. Rudolf Steiner förklarar hur viktiga de är. Jag håller honom högt.

  Gilla

  1. De flesta intellektuella människor anser att massorna behöver ledare. Jag kan hålla med. Det är den centraliserade makten som förtrycker opposition som gör mig skeptisk. Putin har skapat en egen arme av 400000 män som lyder honom. Är hans intresse folkets är frågan? Kan man vara kristen och arbeta för ett system som KGB? Den ryska federationen är och har alltid varit ett imperium som består av många etniska grupper. Är det bra för dem alla att en ända människa eller en liten elit styr alla resurser?

   Själv har jag inte studerat den enskilda historian av varje Östeuropeisk land, med det är ett faktum att alla utvecklas olika. Det finns dock gemensamma globala trender för alla – Stor Britanien, liksom Kina, Ryssland eller vilket litet land som helst. De trender som är lika överallt avslöjar enligt mig den globala agendan. Enligt Brzezinskis geopolitiska planer är den globala hegemonin inte enhetlig. Det handlar om att vara unity in diversity, där teknik och urban utveckling styr människan och naturresurserna.

   Att klättra upp i hierarkin inom säkerhetstjänsterna är väldigt tufft. Jag har märkt att många ledare (kungar liksom presidenter) anammar religösa och filosofiska värdesystem med populistiskt syfte. Det är en intressant psykologisk modell.

   Av vilken anledning har du intresserat dig så pass i Östens historia och utveckling? Varifrån kommer namnet Valdemar angående Putin?

   Gilla

   1. Från vikingatiden. Se också Olga, Helga och Oleg, Helge. Valdemar var där. Vi är släkt. jag har inga kända ryska förfäder, men jag kan några språk.

    Jag började intressera mig för Jeltsins Ryssland för många år sen när jag såg att västerlandet kapade till sig nya kolonier.

    Ryss är jag inte och blir hela tiden misstänkliggjord. Jag tycker inte om det. Jag vill inte höra det från dig, Kanske jag gjorde ett misstag när jag kommenterade på din blogg.

    .

    Gilla

   2. Absolut inga misstankar. 🤗
    Jag är bara nyfiken. Jag har inget emot ryssar heller, inte någon. Tvärt om. Mitt intresse för olika kulturer är enormt. Det som folk oftast tolkar fel är att om man kritiserar kungar och ledare, så är man emot hela landet. Jag är mycket skeptisk mot maktmänniskor då deras drift är att styra andra. Själv har jag inga problem med ryssar. Vissa folkgrupper och individer är mera präglade av nationalism eller dyrkan för sina ledare än andra. Mina ryska väninnor är alla utom få väldigt positiva till Putin och saknar kritiskt tänk. Därför kan jag bli lite skeptisk ibland. Att det finns gemensamt mellan ryssar och svenskar har jag inte tvivlat på. Frågan är hur mycket och i vilka sammanhang.

    En fransk antropolog redan på 1800 talets början hade gjort en rysk-fransk ordbok som byggde på språket de ryssar i europeiska delen talade. Det fanns några få slaviska ord. Så ryssarna som helhet har anammat språket med den ortodoxa kristendomen säger även en ukrainsk historiker Juri Venelin. Han säger i sina memoarer om Balkan – de talar språket vi använder till bön. Mycket intressant…

    Du är varmt välkommen med kommentarer och tankar på min blog. De är berikande. 🙂

    Gilla

 3. Till:

  stellatormanoff skriver:
  april 10, 2018 kl. 1:14 e m

  Förlåt, Stella. Jag har mött mycket motstånd och reagerar ibland. Jag har kallats ryss och landsförrädare och är överkänslig. Ryssarna är ett bra folk och jag sympatiserar med president Putin. Jag kallar mig Fiskargubben för att skydda min familj. Jag undviker politik hemma, eftersom jag vill ha frid i huset.

  Jag har aldrig besökt Östeuropa. Under det kalla kriget hamnade man i ett besvärligt register om man gjorde det. Jag skulle ha varit modigare. En bulgar bjöd in mig när vi båda studerade ett visst språk, men resan blev inte av.

  Putin sökte sig inte till toppen. Han tvekade att arbeta med borgmästaren i St. Petersburg och han sade nej till Jeltsin första gången han tillfrågades om premiärministerposten eller kanske presidentämbetet för att han ville leva ett normalt liv. Så gör inte en maktmänniska. Våra svenska politiker är beredda att sälja sin farmor för att göra karriär. Putin kom till makten på ett märkligt sätt, som om det styrdes ovanifrån. Han var med och ändrade konstitutionen så att han inte kan återväljas 2024. Det beror på att han var missnöjd när Sovjetunionen styrdes av gamla män som inte fick nånting gjort. Tråkigt nog är jag rädd att Putins goda exempel inte kommer att följas av hans efterträdare. Ortodoxa präster och munkar såg före 1917 hur landet skulle få lida innan en ny ”tsar” ingrep för att rädda landet, men hans tid skulle vara kort.

  Det finns många likheter mellan länderna. Vi drack svagdricka, en sorts kvass, i min ungdom. Bocken minns man i båda länderna. Ryssarna målar också påskägg. Det var inga problem med nakna barn när jag var ung och det är det inte i Ryssland heller. Många ord är identiska på ryska och svenska och det förvånar ryssar i Sverige. Torg är det mest kända ordet, men det finns flera. Morfar hade filtstövlar, som i Ryssland. Mentaliteten i västra Ryssland liknar den nordiska på 50talet.

  Sovjettänkandet sitter kvar hos den ryska befolkningen. De vill inte kritisera ledningen. Mitt land, rätt eller fel, som engelsmännen säger.

  Den ryska kyrkan har bevarat fornbulgariskan, den så kallade kyrkslaviskan.

  Det ryska språket hotades av tyskan som det svenska. Adeln talade franska. Vi talade en helt annan svenska för 500 år sen.

  Vi får kämpa på med våra sagor och vårt sökande, Stella. Allt gott till dig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s